O noua tendinta in constructiile civile a inceput sa prinda din ce in ce mai multi adepti si in Romania – casele executate in sistemul FRAMING, cunoscute la noi drept „case americane”, construite din panouri prefabricate din lemn.
Casele din prefabricate din lemn – o solutie mai ieftina
Casele de tip „sandwich” s-au dezvoltat in Statele Unite in a doua jumatate a secolului XX ca o solutie viabila pentru cetatenii din clasele mijlocii cu resurse financiare modeste, pe fondul dezvoltarii economice postbelice. Pretul scazut si durata mica de executie a dus la o adevarata „explozie” de locuinte de acest fel in suburbiile tuturor marilor orase, precum si in cele mici. Traditia exista deja din secolele trecute, mai ales in Vest, unde cresterea demografica si resursele naturale relativ limitate, ca si veniturile mici ale populatiei, au dus la solutii ingenioase de case ieftine construite din lemn si din baloti de paie (cum am vazut in numarul trecut al revistei noastre).
La noi in tara exista deja o traditie a caselor taranesti din lemn, asa ca trecerea la cele din panouri prefabricate din lemn nu a fost decat o chestiune de vointa si de re-orientare a beneficiarilor si a constructorilor.
Casele acestea au devenit din ce in ce mai populare si in Romania, datorita costurilor mici de constructie fata de cele clasice din zidarie si a timpului relativ scurt de ridicare. Din ce in ce mai multi romani apeleaza la acest gen de constructie viabila mai ales in conditii de criza economica.
Stilul „american” de construire consta in confectionarea panourilor casei, conform proiectului, in fabrica producatoare si asamblate pe santier. Este de la sine-inteles ca lucrarea are nevoie de un proiect dinainte stabilit. Panourile prefabricate sunt confectionate din cherestea de rasinoase de cea mai buna calitate, uscate si tratate special in fabrica si din placi aglomerate de tip OSB care sunt deasemenea tratate cu substante ignifuge, anticarii, antifungice si antidaunatori. Tratamentul complex confera lemnului rezistenta sporita impotriva inamicilor naturali si impotriva incendiilor.
Pe interior, panourile sandwich sunt izolate fonic si termic cu materiale pentru izolatie eficiente, ecologice si de cea mai buna calitate, de regula vata minerala bazaltica de 100 – 150 mm grosime.
Acest material izolator dispune de calitati superioare de fonoabsorbtie, izolatie termica, protectie la foc, permeabilitate, stabilitate dimensionala si durabilitate.
Urmatorul strat izolator este o folie PE, avand rolul de bariera de vapori.
Panourile sandwich sunt placate pe interior cu placi din ipsos armat cu fibre celulozice – placi speciale extrem de rezistente, cu capacitatea de preluare a sarcinilor mecanice. Peretii interiori si de compartimentare sunt montati din placi care suporta sa fie gletuite si apoi zugravite. La exterior panourile sandwich sunt izolate cu placi din polistiren expandat de 50 – 100 mm.
Panourile sunt transportate cu camionul santier, unde sunt ridicate si asezate pe fundatia din beton, care a fost deja construita conform proiectului. Casa este fixata de placa de fundatie cu ajutorul unui sistem special de prindere (cu ancore conexpand pentru beton), sau cu alte legaturi de fier-beton prinse in fundatie.
Asamblarea panourilor sandwich si montarea sarpantei din lemn se realizeaza cu ajutorul unor suruburi speciale pentru lemn, capse si cuie pneumatice.
Dupa asamblarea modulelor prefabricate si montarea sarpantei urmeaza montarea invelitorii acoperisului: tigla ceramica, tigla metalica, sindrila, etc.
Pentru a obtine o casa ecologica cu un consum cat mai redus de energie, o locuinta cu costuri minime in exploatare si pentru a spori confortul spatiilor interioare, casele din lemn trebuie sa aiba tamplarie (ferestre si usi) din lemn stratificat cu geam termopan. Deasemenea, tavanul in pod se poate termoizola cu vata de 200 mm grosime.
Suplimentar, pentru cresterea gradului de izolare termica si rezistenta, se poate izola cu spuma poliuretanica lichida prin pulverizare pe interiorul casei.
Sursa: www.100construct.ro