Blog

Prezentare constructie semineu

semineu clasic piatra naturala

 

Vara este, probabil, cel mai bun moment din an pentru constructia unui semineu, atat de util in sezonul rece.

In magazinele de specialitate exista o sumedenie de modele de seminee ce pot fi adaptate oricarui stil de amenajare interioara. Din pacate, preturile lor depasesc, in cele mai dese cazuri, bugetul lunar al unei familii obisnuite. In aceasta situatie nu ne ramane decat sa ne facem singuri semineul mult dorit.

 

 

Asadar, cum se poate construi in regie proprie un semineu pentru living?

In primul rand trebuie sa stabilim rolul semineului pe care ni-l dorim. Cu alte cuvinte, daca ne intereseaza doar latura lui estetica sau ne dorim un semineu care sa si incalzeasca interiorul incaperii in care va fi montat.

Semineu aparent

semineu decorativ rigips living

In cazul in care structura locuintei nu permite constructia unui semineu cu incalzire pe lemne, solutia cea mai simpla este realizarea unui semineu aparent din placi de rigips de culoare roz (rezistent la temperaturi inalte), dotat cu un focar electric.

 Studiati cu atentie modelele care va plac si desenati o schita a viitorului semineu, luand in calcul dimensiunile incaperii in care acesta va fi construit si dimensiunile focarului electric pe care il veti incastra.

Daca insa va preocupa mai mult latura pur decorativa a unui semineu, puteti renunta la achizitionarea focarului, inlocuindu-l cu cateva lumanari, care vor contribui la crearea unei atmosfere romantice in serile friguroase de iarna.

Structura unui semineu aparent din rigips poate fi realizata din lemn sau din profile metalice speciale. In baza unei schite cu dimensiuni precise si cu ajutorul uneltelor necesare carcasa din rigips a semineului poate fi construita in doar cateva ore. La final, in functie de bugetul disponibil si de stilul de amenajare a camerei in care acesta va fi construit, semineul poate fi placat cu piatra naturala, caramida aparenta, marmura etc.

Unul dintre avantajele semineului aparent este dat de faptul ca poate fi amplasat chiar si in sufrageria unui apartament de bloc, nefiind nevoie de construirea unui cos de evacuare a fumului.

Semineu pe lemne

semineu caramida placat piatra naturala

Constructia unui semineu cu incalzire pe lemne este insa mult mai costisitoare si mai complicata, dureaza mai multe zile, provoaca mai mult deranj si nu poate fi realizata in apartamentele de bloc.

Daca locuiti la casa si doriti sa va infrumusetati livingul cu un adevarat semineu din caramida, cu incalzire pe lemne, incepeti prin a stabili locul in care acesta urmeaza sa fie amplasat. Trebuie sa stiti ca un semineu nu poate fi construit decat pe pereti din caramida sau piatra. Iar daca locuinta dumneavoastra este realizata din alte materiale (de exemplu, pereti osb sau lemn), va trebui sa dublati peretele pe care va fi construit semineul cu un zid de caramida. Acesta trebuie sa depaseasca cu cel putin un metru latimea semineului.

Anumite modele de seminee din caramida au nevoie de turnarea unei fundatii. In aceste cazuri, trebuie decopertata pardoseala pe aria viitorului semineu, pregatind aria pentru turnarea fundatiei. Altfel, constructia acestuia va incepe cu ridicarea soclului pe care se va monta focarul.

Constructia propriu-zisa a semineului se va face din caramida refractara (samota), iar structura soclului trebuie prevazuta sa suporte greutatea focarului.

O alta etapa importanta este construirea cosului de evacuare a fumului, prevazut cu guri de ventilatie, si racordarea acestuia la focar.

Acestia ar fi, foarte pe scurt, pasii ce trebuie urmati pentru contructia unui semineu din caramida cu incalzire pe lemne.

Foarte important! Daca nu aveti experienta in domeniul constructiilor, cel mai indicat este sa solicitati ajutorul unor profesionisti in domeniu. Constructia gresita a unui semineu cu incalzire pe lemne atrage urmari grave.

semineu clasic piatra naturala